W związku z licznymi pytaniami dotyczącymi wymagań jakie powinien spełniać kompostownik informuję, że wymagania dotyczące kompostowania bioodpadów stanowiących odpady komunalne w kompostownikach przydomowych, na terenie nieruchomości zabudowanych budynkami mieszkalnymi jednorodzinnymi, określa § 6 ust. 1 załącznika do uchwały nr XXIII/141/2020 Rady Miejskiej w Chociwlu z dnia 13 listopada 2020 r. w sprawie uchwalenia Regulaminu utrzymania czystości i porządku na terenie gminy Chociwel (Dz. U. z 2020 r., poz. 5718, zm. z 2022 r., poz. 1537, zm. z 2023 r., poz. 1881), który brzmi”
„§ 6.1. Określa się wymagania dotyczące kompostowania bioodpadów stanowiących odpady komunalne w kompostownikach przydomowych, na terenie nieruchomości zabudowanych budynkami mieszkalnymi jednorodzinnymi:
- kompostowanie bioodpadów stanowiących odpady komunalne prowadzi się w:
- gotowych kompostownikach ogrodowych lub,
- drewnianych kompostownikach o budowie ażurowej, wykonanych z desek lub zaimpregnowanych belek, ułożonych tak, aby zapewnić dostęp powietrza do warstw kompostu,
- w formie pryzmy, gdzie materiał biodegradowalny układa się warstwowo;
- kompostowania bioodpadów stanowiących odpady komunalne nie prowadzi się w dołach lub zbiornikach betonowych ograniczających dostęp powietrza;
- kompostowaniu podlegają m.in.: miękkie części uprawianych roślin, ścięta trawa, liście, drobne gałęzie, chwasty, małe kawałki drewna, spadłe owoce, odpady po warzywach i owocach, obierki po owocach i warzywach, skórki z bananów, resztki owoców cytrusowych, resztki produktów mleczarskich, stary chleb, fusy po herbacie i kawie z filtrem, jeśli jest papierowy, herbata ekspresowa, skorupki od jajek;
- kompostowaniu nie powinny podlegać m.in.: kości, mięso, gotowane warzywa, zepsuta żywność, płynne resztki jedzenia, odchody zwierzęce, tkaniny, materiały nieorganiczne, papier, papierosy, materiały i substancje zawierające metale ciężkie lub toksyczne związki organiczne, resztki roślin porażone chorobami;
- zasady prawidłowego kompostowania bioodpadów stanowiących odpady komunalne w kompostownikach przydomowych:
- przydomowy kompostownik zakładamy w okresie od wiosny do jesieni, przy dodatnich temperaturach,
- miejsce przeznaczone na kompostownik powinno być osłonięte od wiatru i zacienione, co zapewnia mniejszą utratę wilgotności kompostu,
- pryzma lub materiał w kompostowniku powinny być ułożone warstwowo, na dole powinna być warstwa podtrzymująca i zapewniająca przewietrzenie, np.: połamane gałęzie, następnie warstwa materiału, który będzie pochłaniać wodę wymywającą z górnych warstw substancje mineralne np.: torf, słoma lub stary, częściowo już rozłożony kompost, powyżej nakładamy odpady biodegradowalne, przekładane ziemią ogrodową, drobno rozkruszoną gliną lub iłem,
- gdy pryzma osiągnie wysokości około 120 cm (jednak nie więcej niż 1,5-2m) należy okryć ją ziemią lub słomą,
- pryzmę lub materiał w kompostowniku należy regularnie podlewać wodą lub gnojówką roślinną z pokrzywy, rumianku i krwawnika,
- klika razy w roku pryzma lub materiał w kompostowniku powinny być przerzucane, dzięki czemu proces rozkładu materii przyspiesza,
- na zimę pryzma lub materiał w kompostowniku należy okryć materiałem izolacyjnym, aby zapewnić dalszy rozkład materiału.”
Poglądowe zdjęcia wykonane podczas kontroli kompostowników na terenie naszej gminy.