Sezon na zbieranie grzybów w pełni. Poniżej znajduje się informacja PPSSE w Stargardzie zwracająca uwagę na niebezpieczeństwo zatrucia grzybami.
Grzyby należy:
- zbierać do przewiewnych koszy lub łubianek, nigdy do plastikowych woreczków, gdyż mogą ulec zaparzeniu
- zbierać rano, gdyż w dzień są nagrzane i podatne na zaparzenia
- przed włożeniem do koszy dokładnie oczyścić i obejrzeć
- zbierać tylko zdrowe okazy i te, które osiągnęły właściwą wielkość
Jak uniknąć zatrucia grzybami:
- zbierać gatunki dobrze znane, pamiętając, że nie ma ogólnej reguły odróżniania gatunków trujących od jadalnych
- zachowywać szczególną ostrożność przy zbieraniu grzybów blaszkowych (mających na spodniej stronie kapelusza blaszki), bulwiasto-zgrubiałą podstawę trzonu, oraz w górnej części trzonu zwisający pierścień
- nie zbierać grzybów małych, ukrytych w ściółce, u których nie można dostrzec charakterystycznych cech
- ze ściółki wyjmować całe owocniki, podstawa trzonu stanowi ważną cechę rozpoznawczą
- przy zbieraniu grzybów obejrzeć dokładnie cały owocnik i ustalić przynależność gatunkową grzyba, w przypadku wątpliwości zebrany okaz odrzucić
- wszystkie zatrucia grzybami objawiają się bólami głowy, brzucha, nudnościami, wymiotami i biegunką
- w razie zaobserwowania takich objawów, należy zgłosić się natychmiast do lekarza
- nie stosować żadnych zabiegów na własną rękę, gdyż może opóźnić to kontakt z lekarzem
Nie należy:
- zbierać grzyby w czasie deszczu, gdyż nasiąknięte wodą łatwo się psują
- przy zbieraniu grzybów, rozkopywać ściółki, bowiem niszczy się grzybnię, która w następnym roku nie będzie już owocować
- jeść zbyt dużej ilości grzybów, są one ciężkostrawne i nawet jadalne mogą zaszkodzić
- podawać potrawy z grzybów małych dzieciom, osobom starszym i chorym
Informacja do pobrania: